
Hoofdvoeding
In de dierenwinkels verkopen ze meestal alleen vogelzaad. Als je alleen vogelzaad aanbiedt wordt je vogel al snel erg dik! Nu zou je zeggen zo erg is dat niet, maar bij parkieten is het van groot belang dat ze niet dik worden. want als je parkiet te dik wordt kan de lever vol met vet komt te zitten en steeds minder gaat functioneren. Vaak hebben vogels die dik zijn een hele lange snavel. Dit komt door de slechte werking van de lever.
Als hoofdvoedsel zou ik pellets willen adviseren. Dit is een samengestelde korrel waarin alles zit wat je parkietje nodig heeft. Het beste merk is Harrison`s Bird Food. Dit is een biologische pellet. Grasparkieten zijn erg gevoelig voor landbouwgif, omdat Harrison`s Bird Food biologisch is krijgt je vogeltje deze slechte stoffen niet binnen! 10% vogelzaad naast Harrison`s Bird Food. Harrison`s Bird Food moet overigens gekoeld bewaard worden.
Let op, je kan niet zomaar van de ene op de andere dag overschakelen op pellets. Je parkiet ziet het voer niet meteen als eetbaar. Een paar tips voor het omschakelen op pellets:
- Wees geduldig en blijf er mee doorzetten.
- Prak de pellets fijn en meng ze door het oude voer heen. De kleine kruimeltjes blijven plakken aan het voer en je parkiet went aan de smaak van het nieuwe voer.
- Je kan ook de geprakte pellets aanvullen met water en dan als prakje met het zaad aanbieden aan je vogel. De pellets gaan dan flink plakken (ook aan de snavel), zeker weten dat je parkiet het binnen krijgt. Let op: dit niet langer dan een uur in het hok plaatsen i.v.m. beperkte houdbaarheid.
- Bouw heel langzaam met het oude voer af. Dit kan wel een tijd duren. Soms is je parkiet van de één op de andere dag in één keer om op het voer. Ze moeten doorkrijgen dat het eetbaar is.
Groente en Fruit
Groente en fruit zijn belangrijk voor je parkiet zodat ze de juiste vitaminen en mineralen binnen krijgen. De beste fruit en groenten voor je parkiet zijn donkergroen of oranje van kleur, hier zit namelijk het meeste vitamine A in. Een tekort aan vitamine A kan luchtwegenproblemen, huidproblemen en leverproblemen veroorzaken.
Zorg dat de groenten en fruit goed gewassen zijn en laat het niet te lang in de kooi liggen. Uiteraard is ook hier biologisch voor vogels beter. Geef ze geen groenten uit blik of pot omdat hier vaak zout aan toegevoegd is.
Het kan wel eens lastig zijn om je parkiet de groente en fruit te laten eten. Probeer het toch vol te houden om iedere keer iets anders te geven. Kijk of je parkiet het liever in kleine stukjes heeft of juist in het geheel. Probeer wat van het vertrouwde voer er door heen te mengen. Parkieten zijn nieuwsgierig en zullen uiteindelijk de groenten en fruit proberen te eten.
LET OP: AVOCADO, RAUWE AARDAPPELEN, CITROENEN, GRAPEFRUIT, CHOCOLA EN RABARBER ZIJN GIFTIG. Ook zaden in fruit en groenten kunnen giftig zijn (zoals in appel), verwijder de zaden goed voor je het voedsel aan je parkiet geeft.
Een paar voorbeeldjes van groenten en fruit:
Groenten
- mais
- peterselie
- andijvie
- witlof
- sla
- spinazie
- komkommer
- bloemkool
- selderij
- prei
Fruit
- banaan
- druiven
- kiwi
- mandarijn
- abrikozen
- aardbei
- bramen
- bosbessen
- kersen
- ananas
Maak jouw eigen website met JouwWeb